LA CONGREGACIÓ DE LA SANG

Article publicat a l'opuscle de la Confraria de la Creu-Armats de Torredembarra (2013), pàgina 87.

(Les dades en negreta les hem afegit a posteriori)

La Congregació de la Sang de Nostre Senyor Jesucrist era una entitat torrenca que organitzava la processó de Divendres Sant entre finals de segle XIX, com a mínim, i la dècada de 1930. Segurament, és hereva de la Confraria de la Puríssima Sang de Jesucrist de la qual tenim referències del 1711.

            Segons l’estadística d’institucions d’estalvi, cooperació i previsió que va promoure l’Institut de Reformes Socials de l’Estat l’any 1904, aquesta entitat es va fundar el 1863.

El 1873 va aprovar els seus estatuts. No els hem pogut localitzar. Seria molt interessant que busquéssim entre els papers antics de casa. No dubteu en trucar-nos si els trobeu.  El 1895 el seu president era Manuel Ramon Sanromà.

El 1904 tenia 54 socis.

El 1912 tenia la següent junta directiva: José Quesada (President), Joan Magriñà, Pere Ibern, Antonio Roig Babot “Sisquet del Rem”, Josep Cañellas, Josep Gallofré, Carlos Santoro, Joan Roig i Joan Riñé. El seu domicili era al carrer Major número 15.

El 1913 va imprimir en format llibret els seus estatuts. Es conserva una còpia a l’Arxiu Històric de Tarragona, al fons d’associacions. Cal destacar el seu paper d’ajuda mútua, contemplant la cobertura mèdica i suport als socis que emmalaltien. Posseïen misteris, vestits, altres objectes relacionats amb la processó i diners per a pagar despeses del guarniment de l’altar del Nostre Senyor Jesucrist. El seu funcionament estava totalment pautat i disposava, per exemple, que quan moria un membre de la Congregació el Sagristà Major i el pendonista vestits amb les vestes assistien a l’enterrament portant el penó de la Congregació.

El 1929 eren 102 socis i tenien un pressupost anual de 4662,65 pessetes.

L’any 1930 van celebrar una junta general al Cafè de Dalt, al Recreo. Van reelegir per unanimitat la mateixa junta que hi havia hagut els darrers quatre anys que estava formada per Josep Cañellas (president), Constantí Riñé, Jaume Figuerola, Josep Brulles, Pau Martí, Carlos Santoro, Josep Gallofré, Josep Figuerola, Manuel Espí i Ramon Cortasa.

El 1932 van reformar els seus estatuts adaptant-los a la nova legislació en matèria religiosa. El 1933 el secretari era Josep Gual.

El 1934 es va renovar la junta quedant constituïda per Pau Martí Olivé (president), Joan Fontanillas Mercadé, Jaume Recasens Fortuny, Josep Virgili Pujol, Josep Martí Baduell, Francisco Gual Gual, Pere Balcells Llorens, Salvador Suñé Boronat i Fernando Ciuró Garcia.

No sabem gaire cosa més de l’entitat ni on van anar a parar els seus llibres d’actes. Seria molt interessant poder trobar aquesta documentació i acabar de dibuixar la història d’aquesta associació. 


David Morlà
Jordi Suñé
Autors dels llibres La Veu del Poble. Més de Cent anys de tradició coral a Torredembarra (2008) i Armats de Torredembarra. 50 anys de la seva recuperació (2011) editats per la Confraria de la Creu-Armats de Torredembarra.

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

EL CARRER FREGINAL (TORREDEMBARRA)

La Pedra Alta de Can Ferrer

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

MÚSICA I BICICLETES

MIQUEL MESTRE AVINYÓ

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

SANT NICASI DEL CATLLAR