EL COMÚ

Aquest text en format opinió el vaig enviar fa uns dies al butlletí de l'Alternativa:
EL COMÚ
Des de fa un parell d'anys es parla molt del concepte de "comú". Jo vaig topar amb ell llegint Un món comú de la filòsofa Marina Garcés (www.marinagarces.com) i em va semblar interessant.. Ara ens ha caigut a les mans un llibre ben curiós sobre l'antic poder popular i els béns comunals representats per institucions com la universitas, les terres comunals, els forns, el Consell General de la vall d'Àneu, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, etc. El llibre es titula El comú català i l'ha escrit un dels fills del Rafael Algarra, el David (www.elcomu.cat). Serà un plaer escoltar-lo el proper 7 de gener a les 19h, a l'Auca, a l'acte de presentació del treball de recerca que ha realitzat aquests darrers anys. El Centre d'Estudis Sinibald de Mas s'encarrega de l'organització de l'acte (www.sinibald.cat).

-----

Ahir vaig enviar aquest text per al Cel Obert:
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EL COMÚ CATALÀ"
El proper 7 de gener a les set del vespre es presentarà a l'Auca Taverna (plaça de la Vila-Torredembarra) el llibre "El comú català" de David Algarra, editat per Potlatch. Es tracta d'un treball de recerca sobre l'antic poder popular, els béns comunals i els mecanismes de reciprocitat i redistribució. El llibre recull les experiències de les universitas, les terres comunals, els forns, els molins, el tornajornal, les servituds de pas, els treballs col·lectius, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, etc. L'acte està organitzat pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas i serà presentat pel Jordi Suñé.

----

Avui he enviat aquesta nota a tot de publicacions periòdiques relacionades amb els llibres.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EL COMÚ CATALÀ"
El proper 7 de gener de 2016 a les set del vespre es presentarà a l'Auca Taverna (plaça de la Vila-Torredembarra) el llibre "El comú català" de David Algarra, editat per Potlatch. Es tracta d'un treball de recerca sobre l'antic poder popular, els béns comunals i els mecanismes de reciprocitat i redistribució. El llibre recull les experiències de les universitas, les terres comunals, els forns, els molins, el tornajornal, les servituds de pas, els treballs col·lectius, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, el sometent, els tocs de campanes informant, etc. L'acte està organitzat pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas i serà presentat per l'antropòleg Jordi Suñé.
+info: www.elcomu.cat


-----




----



-------------




-------

Avui he enviat aquest text a Ona la Torre:

EL COMÚ CATALÀ

Des de fa un parell d'anys es parla molt del concepte de "comú".
Jo vaig topar amb ell llegint Un món comú de la filòsofa Marina Garcés (www.marinagarces.com) i em va semblar interessant.

Ara ens ha caigut a les mans un llibre ben curiós sobre l'antic poder popular, els béns comunals i els mecanismes de reciprocitat i redistribució.

El llibre recull les experiències de les universitas, les terres comunals, els forns, els molins, el tornajornal, les servituds de pas, els treballs col·lectius, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, el sometent, els tocs de campanes informant, etc.

El llibre es titula El comú català i l'ha escrit un dels fills del Rafael Algarra, el David (www.elcomu.cat).

Ha estat editat per Potlatch.

Serà un plaer escoltar-lo el proper 7 de gener a les 19h, a l'Auca (plaça de la Vila-Torredembarra), a l'acte de presentació del treball de recerca que ha realitzat aquests darrers anys.

El Centre d'Estudis Sinibald de Mas s'encarrega de l'organització de l'acte (www.sinibald.cat) i serà presentat per un servidor.

El comú català és un treball de recerca diacrònic molt interessant.

  • És didàctic.
  • L’autor empra una llengua rica que ajuda entendre molts conceptes que utilitzem en l’actualitat però que provenen de la nostra història (servituds, sometent, etc.).
  • És ple d’exemples d’arreu de la geografia catalana.
  • Trenca tòpics historiogràfics (l’època medieval com a sinònim de foscor; carlisme vinculat únicament als partidaris dels privilegis de l’antic règim; etc).
  • És ple d’experiències que ens poden fer reflexionar sobre l’actualitat: 
    • Els ajuntaments medievals (amb representants dels tres braços) versus els ajuntaments de Felip V (controlats per les oligarquies).
    • El deute privat dels poderosos (provocat per les guerres) es pagava endeutant els ajuntaments (que a la vegada s’havien de vendre els béns comunals)...
+info: www.elcomu.cat


UNA IMATGE DE LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL DAVID ALGARRA "EL COMÚ CATALÀ"

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

GIRA JULIVERT 2024!

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

La Pedra Alta de Can Ferrer

23 d'ABRIL de 2024

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS