100 anys del naixement de Francesc Llorach Balsells

El Francesc Llorach va ser un torrenc enamorat de la platja i de la pintura. L’art va ser la seva passió i tota la vida va relacionar-se amb pinzells i teles. Per inspirar-se ho tenia molt fàcil: agafava els seus estris i es traslladava a Baix a Mar. També li agradava retratar els paisatges que després pintava a casa tot escoltant el Barça per la ràdio.

El “Sisquet Pintor”, com el coneixia tothom, va néixer el 1914 a Torredembarra, a cal Sumoy, a cal Sisquet Pascual, al carrer Carnisseria número 12. La seva primera exposició va tenir lloc abans de la guerra, el 1936, al local de la Cooperativa Popular la Veritable, que era al carrer Santa Rosalia. A partir de llavors faria moltes exposicions amb un èxit destacable. El Palau dels Icard de Torredembarra, seu actual de l’Ajuntament, va acollir una bona mostra de la seva pintura el 2006, organitzada pel Patronat Municipal de Cultura, en motiu de l’homenatge que va rebre per part de la família i el poble de la Torre que ell tan va estimar.

La seva vida va estar marcada per la guerra i la repressió. De jove va militar a Esquerra Republicana de Catalunya. De fet, el seu pare, en Francisco Llorach Sumoy, era un històric militant del Centre Republicà Democràtic Federal. Un cop començada la guerra les seves responsabilitats van augmentar i el mes d’octubre de 1936 va ser elegit per la majoria de representants polítics i sindicals com alcalde. Va estar tres mesos en aquest càrrec. Després va lluitar al front de Terol amb l’exèrcit republicà. Posteriorment fou represaliat pel franquisme, passant per un camp de concentració i per la presó de Pilats.

Llorach, acompanyat sempre de la seva parella, Pepita Solé Damian, va superar com va poder aquests temps difícils i va gaudir de nou amb la pintura. Es van casar. Primer s’instal·laren al carrer Antoni Roig. Després es traslladarien a Barcelona. No va deixar mai de venir a la nostra vila.

Exposaria sobretot a Torredembarra i a Barcelona. També va guanyar algun premi,com el de Móra d’Ebre, amb quadres sobre Miravet. Li agradava el mar, la platja, les postes i les sortides de sol. Un bon exemple d’aquests temes és l’exposició que realitzà a la Fonda Coca, al primer pis, l’any 1948, inaugurada la vigília de la festa major. En el programa hi podem llegir el nom de les 24 obres que hi exposà. Destaquem-ne algunes: Tamarit, Platja (Torredembarra), Pins (Platja Llarga), Contrallum (Els Munts), Roques (Torredembarra), Barca d’Arrossegament, Punta de la Galera i Carrer del Rosari.

Llorach va morir el 2006. Cent anys després del seu naixement el Patronat Municipal de Cultura de Torredembarra li dedica aquesta retrospectiva.

* TEXT PER A L'EXPOSICIÓ QUE VA TENIR LLOC EL MES D'ABRIL DE 2014.
*SI VOLEU SABER MÉS COSES SOBRE FRANCESC LLORACH PODEU CLICAR AQUÍ.

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

JOSEBA LOINAZ + JORDI SUÑÉ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EL COMÚ

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EUSEBI MERCADER MERCADER